Friday, February 14, 2014

The Sewing Machine

Finally, I received my sewing machine - in fact, my first!


Mula-mula ingatkan nak beli dari Lazada, harga boleh tahan, dan ingatkan nak guna untuk belajar menjahit aje dulu. Tapi bila dapat tahu ada kawan nak jual, terus je beli dari dia - lagipun tak sampai setahun pakai, barang datang dengan kotak, nampak macam baru.

Benda yang mula-mula aku jahit is actually a coffee cup cozy - because I love coffee, and because I think I should do my part in preserving the environment - everytime I bought some handcrafted coffee that is.

Minggu lepas, hari terakhir Jakel Sale, aku beli kain cotton untuk buat sarung mesin jahit, sebab jujurnya, I am not going to sew everyday, kan? Well, at least lepas habis belajar jahit baju tak lama lagi.

The first thing I did was of course, bukak youtube dan ulang video 2 - 3 kali - just to make sure.


Lepas tu mula draft atas kertas untuk cover mesin jahit sendiri. Ambil ukuran yang lain - sebab dalam video mesin jahit dia besar, aku punya kecik je.


Lepas tu mula potong kain, batting untuk quilt, dengan kain  lining (sebab dah tersalah beli batting... urgh). Dan... mula menjahit.


Jahit zig zag pada tepi kain, sebab malas nak hantar kain untuk jahit tepi

Ukur 1" dari bawah, lipat dan pin untuk hem

Dan jahit lagi

Voila!

I think this looks... OK. Sekurang-kurangnya mesin jahit ni tak berhabuk bila terpaksa tinggal lama-lama.


Sunday, January 5, 2014

2014

Hello.

I mean, hello 2014.

Darn, I should have wrote something about the beginning of 2014 like... 5 days ago. But I really got so many things stuffed in my head; all the anger, frustration, a little bit of so-called happiness, and the feeling of 'emptiness' has all combined.

Mind you, that is NOT healthy.

Dalam pada semua orang sibuk post new year resolution kat facebook and other social media medium pada permulaan 2014, aku masih lagi berperang dengan perasaan sendiri. 'Should I love myself more?' or 'Should I put others first?'.

After bloody 5 days, I have decided... that I should do (almost) anything that I wanted to do. Live a good life. Become a better Muslim along the way. It sounds like a good plan, or resolution.

Let's face it. I am not growing backwards. Yeah, I DO have fun telling people every year, that I am 21 (Guilty menipu umur, as charged). Tapi ya lah, sampai bila aku nak tipu diri sendiri, kan? And the question of whether I should put myself or others first, I'll let time decide.






That's it.

Monday, August 26, 2013

Women's Equality Day!

Reblogged from Upworthy

Seriously, after reading this, do the Beyonce dance.



7 Ways to Tell If You Are A Bad-Ass Woman


1. When you don't self-deprecate, put yourself down, or play down your achievements


Quit putting yourself down, because it's only hurting ourselves


2. When you stand your ground like a total boss.




3. When you go out and protest and you have this look on your face


This little girl and her awesome dad are protesting sexual violence in India


4. When you are not afraid of your sexuality


"Parks and Recreation" fans, appreciate.


5. When you give real talk and not be afraid of holding back from speaking your mind


Thanks, Lucy Liu.


6. When you appreciate the power of pizza. Because... let's be real here.


Daria


7. When you got shot in the head and you still fight for your rights.


Malala Yousafzai.  Click here



So basically, if you can relate to any of these things, go ahead and do your Beyonce Dance.



Tuesday, August 13, 2013

Ikan Cencaru Belah Belakang

Assalamu'alaikum.

Ahem. I'm not really sure if this is still relevant to be said, but... "Salam Eid Mubarak!" aku ucapkan kepada sesiapa saja hamba Allah yang singgah ke blog ini. 

Hari ni, dalam 5-10 minit aku belek2 blog, aku terperasan... "Banyaknya post masak-memasak ni! Aku kekurangan idea ke apa?". Tapi bila fikir balik... tak apalah kot. Post-post 'Cooking Warfare' tu macam kongsi ilmu - ilmu memasak. Hehehe~~

Oh, namanya 'Cooking Warfare' sebab hampir setiap kali memasak, inilah reaksi aku:


Anyway. Sejak Isnin lagi me and my parents mula berpuasa sunat Syawal - aka 'Puasa Enam'. Bagus sebenarnya puasa lepas raya ni, tau? Dapat merehatkan perut yang dah makan hampir tak berhenti-henti sejak 1 Syawal tu.

Untuk berbuka semalam, kami bercadang untuk makan nasi. Dan aku ditugaskan oleh Ummi untuk masak lauk best ni - Ikan Cencaru Belah Belakang.


3 ekor ikan cencaru
Serbuk kunyit
Garam

1 1/2 biji bawang bawang besar
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
2 atau 3 biji cili merah
5 biji cili padi
1 biji tomato
4 camca sos tomato
1 sudu teh belacan
Garam
Gula
Sedikit air

1. Belah belakang ikan - jangan sampai tembus ke bahagian perut.
2. Bersihkan ikan. Lumur dengan garam dan kunyit.
3. Masukkan semua bawang, cili merah, cili padi, sos tomato, belacan, garam, gula dan air dalam blender. Blend agak-agak separa hancur.
4. Potong tomato kasar-kasar. Masukkan dalam blender. Blend lebih kurang 3 - 5 saat.
5. Panaskan minyak.
6. Sumbat sambal (campuran bawang, belacan dengan tomato) yang blended tadi kat belakang ikan. Ketepikan baki baki sambal.
7. Goreng ikan. Bila dah agak garing, keluarkan dari minyak dan toskan.
8. Buang minyak goreng ikan tadi sampai tinggal agak-agak 3 sudu makan.
9. Goreng sambal tadi sampai pecah minyak.
10. Tuang sambal atas ikan.

*telan air liur*



Selamat 'berperang' di dapur.

Tuesday, July 2, 2013

Cottage Pie - My Comfort Food

This story is SO last week.

Ya. Last week, hamba-hamba Allah di office secara tiba-tibanya rancang nak buat potluck. I was thinking of making trifle pudding - because making desserts are my expertise (sort of) - tapi sebab ada orang lain dah sebut dulu, I just need to think of something else yang simple dan boleh dimasak dengan minda yang 'blur' pada jam 5 pagi.

And this food suddenly popped into my mind. Cottage Pie.

Ya... I tahu kebanyakan orang panggil benda ni Shepherd's Pie. Tapi kalau ikut 'Kamus Inggeris British' milik ayah, Shepherd's Pie is made of minced mutton, and Cottage Pie on the other hand is made of minced beef. So yeah, I somehow insisted on calling it Cottage Pie.

This pie is my comfort food - selain dari ais krim dan pemanis mulut (mood 'sweetener', literally). I eat this when I'm utterly hungry, or upset, or just because. Cuma selama ni beli kat Secret Recipe. Kali ini, aku nak buat sendiri - pergh, dup dap dup dap jantungku.





500g minced beef, dicuci dan tos
1 1/2 atau 2 lobak merah, potong dadu
1 bawang besar, cincang
1 ulas bawang puting, cincang
2 camca tepung gandum
400 atau 450ml stok daging (I made mine using 400ml hot water + 2 cubes of beef stock)
1 camca sos Worcestershire
1 camca tomato puree
Garam dan Lada Hitam

2 atau 3 biji kentang Russet (saiz besar)
1 lobak merah, saiz sederhana
1 atau 1 1/2 camca butter


1. Panaskan air (untuk rebus kentang dengan lobak merah) dan masukkan sedikit garam. Sementara tunggu air panas, mula panaskan kuali.

2. Panaskan 2 camca minyak, tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan minced beef, goreng kacau dalam 5 minit. Masukkan lobak merah dan bawang besar, kacau dalam 2 - 3 minit.

3. Masukkan tepung gandum, kacau sampai sebati.

4. Masukkan stok daging,  sos Worcestershire  dengan tomato puree. Kacau sampai sebati, tutup kuali, biarkan mendidih dalam 10 minit. Sambung mendidih selama 5 minit, dengan kuali terbuka.

5. Sementara daging mendidih, boleh potong kentang dan lobak merah (in big chunks), dan rebus dengan air panas bergaram tadi, dalam 15 - 20 minit. Meanwhile, set oven to 200 Celcius.

6. Toskan kentang dengan lobak merah (simpan sedikit baki air). Masukkan diorang dalam mangkuk, masukkan butter, then turn them into mash.

7. Tabur garam dan serbuk lada hitam pada daging, kacau. Tutup api.

8. Masukkan daging dalam mangkuk casserole, top with potato and carrot mash. Bakar dalam oven lebih kurang 10 minit.

Et voilĂ !


Nota:
a) I did not put cheese on top of my pie, since some people in my office don't like cheese.
b) My pie (above) nampak pelik sikit, sebab instead of boiling the carrots, I grated them and drizzle them on top of the potato mash! Sort of a BIG mistake.
c) Kenapa guna kentang Russet? Sebab kentang jenis ni mudah empuk, and they have a creamy texture.
d) Baki air rebusan kentang tu gunanya waktu lecek kentang dengan lobak merah, kot-kot kalau nampak kering...
e) This pie can be stored if you don't want to eat it right away. Masukkan daging dalam bekas, ratakan kentang and lobak merah lecek, sejukkan, simpan dalam freezer. Thaw completely before reheat in oven for 30 mins.


Oh. Maybe later this week, I'll tell you guys about 'Lamb Shanks in Grape Juice' that I made a few weeks ago. Until then...