Wednesday, March 6, 2013

Seafood Tom Yum

Hello lovely readers.

Dah agak lama juga aku tak memenatkan jari. Sibuk memanjang (kononnya). Tapi entri kali ini tak akan panjang berjela-jela, kerana aku nak main Need for Speed yang tergendala sekejap tadi - Lost Internet Connection - haish.

2-3 minggu lepas (hari Sabtu), aku ada masakkan tom yum campuran ayam dan daging untuk para manusia yang bekerja di office.

Tengah seronok makan tu, officemate - Mrs. W - cakap, "Alia, kenapa tom yum kau tak rasa macam kat kedai, eh?"
"Oooohh, cara masak tak samalah. Kedai buat lain, aku buat lain."
"Tapi apa-apa pun, aku tak reti buat benda ni, boleh bagi resepi?"

Oh well. What I did actually was gave her the recipe of "Chicken/ Beef Tom Yum".
Untuk entri ini aku tulis respi untuk "Seafood Tom Yum". Just because.


Pes tom yum        1 atau 2 peket
Air asam jawa        1/2 cawan
Sos ikan        5 atau 6 sudu makan
Sotong (besar)        3 ekor
Udang (sederhana)        6 ekor
Bebola ikan        1 peket
Kek ikan        2 batang
Serai        1 atau 2 batang
Lengkuas        1/2 inci
Daun limau purut        3 helai
Bawang putih        3 ulas
Bunga kobis
Lobak merah
Cendawan
Cili api
Tomato
Bawang besar


1. Didihkan air (Oh, aku letak 800ml air dalam periuk). Sementara tunggu air mendidih, bolehlah potong-potong sayur.

2. Masukkan pes tom yum, serta serai dan lengkuas yang diketuk.

3. Masukkan sos ikan, bebola ikan dan kek ikan.

4. Bila air mendidih sikit, masukkan sotong dan udang.

5. Masukkan daun limau purut, bunga kobis, lobak merah cendawan dan cili api. Bila this first batch of vegs agak empuk, masukkan tomato dan bawang besar.

6. Ketuk bawang putih dan tumis. Masukkan tumisan ke dalam tom yum bersama air asam jawa.

7. Masukkan garam.


Gambar ehsan tumblr


Nota akhir:
- Bebola dan kek ikan serta tumisan bawang putih adalah optional. kalau korang pergi kedai, tak ada dalam tom yum kan?
- Resepi ini menggunakan air asam jawa untuk elakkan Umi saya pedih ulu hati lepas makan, sebenarnya. Resepi asal menggunakan perahan air limau.
- Tabur dengan daun ketumbar jika mahu tambah bau pada tom yum. (Ada sesetengah orang tak suka)


Good luck!
* Back to racing with my Nissan 240

Thursday, January 24, 2013

Versus


Kejam.

Some small voice from the corner of my heart screams, “Kau kejam!” to my head. To my brain, literally.

“Maaflah,” Pujuk akalku. “Tapi untuk kali ini, kau mesti juga dengar cakap aku.” Sambungnya.

“But he seems like a really nice guy.” Bentak hati kecilku.

“I know. It’s just that… not this time.”Balas akalku.

“Kau tak pernah interfere sebelum ini. Jadi kenapa kali ini?” Soal hati kecilku. Mencabar akalku.


"Ayat pemberiannya. Kita baca ayat ini bersama, bukan?" akalku bertanya.

"Ya. Dan kemudiannya kau mengarahkan sang jemari menaip SMS itu. SMS. Itu. That. Blasted. SMS." bidas hati kecilku.

*mengeluh

"Maaflah kerana tak berbincang dengan kau terlebih dahulu. Tapi tindakan yang aku ambil itu bersebab." terang sang akal.

"Selepas baca ayat itu, aku segera menyuruh sang jemari membuka facebook, dan membuka profilenya. Kemudian aku baca satu persatu status yang ditulis oleh dia."

"Eeeehh!!Kau tak pernah begini. This is SO not you. Stalker!" tuduh hati kecilku.

"Aku stalking bersebab." akalku mempertahankan tindakannya. "Dan dari situlah baru aku terperasan, ramai gadis yang boleh melayannya dan memberikannya perhatian lebih baik dari kita. Kau ingat tak apa yang jadi setiap kali kita dan dia bersembang di whatsapp?"

Diam.

"Kerja yang sepatutnya kita tumpukan perhatian dan buat sepenuhnya kadang kala terbengkalai. Ada masa kita terlampau sibuk, kita tak boleh nak membalas mesej-mesej dia, yang aku pasti selalu membuat dia terasa seperti tak diperdulikan."

"Jadi, cadang kau di sini?" Hati kecilku bertanya, perlahan.

"Kita jangan jadi tamak. Juga jangan jadi hipokrit. Aku memang dari awal lagi sudah terfikir. Memberi harapan padanya - dan diri kita - bukanlah sesuatu yang mudah. Terus terang aja padanya." jawab akalku.

"Dan itulah yang kau terus lakukan hari itu..." kata hati kecilku.

"Ya. Dan dari gaya tulisan balasnya hari itu, aku boleh agak dia sedikit kecewa. Aku rasa kau juga begitu. Tapi pada hemat aku, biarlah kita berlaku adil - pada dia dan gadis-gadis lain di sekelilingnya. Aku fikir mesti ada yang suka padanya, tahu?" sambung akal.

Hati kecilku senyap. Mengalah.

"Baiklah." hati kecilku mula mengundur diri.

"Hei. Janganlah begitu. Kau kena ingat. Banyak lagi benda yang belum kita capai. Bukankah hari itu kau kata kau teringin mahu memanjat gunung? Juga mahu backpacking keliling Malaysia, looking for it's wonders?" Pujuk akalku.

"Ya. Aku teringin sekali mahu sempurnakan azam itu tahun ini." hati kecilku sedikit ceria.

Senyum.

"Sudah. Let's listen some more Arctic Monkeys."


R U Mine?

Thursday, January 3, 2013

Yakisoba

Semalam, dalam perjalanan balik ke rumah selepas kerja, Umi cakap:

"Kakak, umi teringinlah nak makan mi goreng Jepun tu. Bendanya pun dah ada kat rumah. Masak, eh?"

Dalam kepala aku waktu itu, 'Yakisoba. Haiyaaaa. Sudah lupa resepi.'. Tapi aku anggukkan juga kepala.

Sebenarnya I can find the recipe anytime. But my Yakisoba has this 'special' problem, where the recipe was obtained by a cousin of my brother's friend, who actually lives in Japan. He actually altered the basic recipe, and it's kind of a looooong time ago I cooked it. *wipe the sweat off my forehead

Tapi memang nasib agaknya, Umi bagitau mana dia letak bahan-bahan yang akan menjadikan mee putih kering yang kosong tu kepada Yakisoba.


Mi Gandum Kering, 1 - 2 peket (agak-agak aje, mi tu akan kembang bila rebus nanti)
Daging, 300 - 400g
Daun Kobis, 2 kelopak
Cendawan Butang, 7 - 8 biji
Bawang Besar, 1 biji
Bawang Putih, 3 ulas
Daun Bawang, 1-2 batang

Kicap, 6 - 8 sudu teh
Air Perahan Lemon, 6 - 8 sudu teh
Minyak Bijan
Worchestershire Sauce
Sos Cili, 1 - 2 sudu makan
Lada Hitam
Garam
Gula

Stok Ayam, 6 - 8 sudu makan (atau buat sendiri: rebus tulang & lemak ayam dengan 50 - 100ml air)




1. Hiris daging, bersihkan dan tos. Perap dengan minyak bijan dan sedikit Worcestershire Sauce. Ketepikan.

2. Hiris daun kobis, cendawan butang dan bawang besar. Ketepikan

3. Potong kasar daun bawang. Gaul dengan sos cili. Ketepikan.

4. Didihkan air. Rebus mi kering hingga lembut (lebih kurang 3 minit). Keluarkan mi dari air panas, masukkan dalam air paip, 2 minit. Tos dan ketepikan.

5. Satukan kicap, air perahan lemon dengan stok ayam. Letak sedikit Worcestershire sauce. Ketepikan.

5. Ketuk bawang putih, dan tumis dengan sedikit minyak.

6. Masukkan daging. Masak hingga air hampir kering.

7. Masukkan cendawan dan bawang besar. Gaul (dalam 1 minit) dan masukkan daun kobis. Gaul lagi.

8. Masukkan mi gandum, dan masukkan sos yang dah disatukan tadi. Gaul hingga sebati sebelum masukkan daun bawang.

9. Tambah sedikit garam, dan gula jika perlu


Settle.

It's better untuk korang makan waktu Yakisoba masih berasap. Sebab bila dah sejuk, Yakisoba ni macam melekat sikit... and kurang sedap.

Oh, ya. Untuk mi gandum, biasanya aku pakai Longevity Noodle ini:


Tapi biasanya, kalau tak susah sangat nak cari, tangan aku laju aje capai mi gandum Jepun. They'll do just fine.

Happy cooking.

Tuesday, December 25, 2012

Merah

Ini adalah untuk warna yang dah lamaaaa hati aku tak nampak.
Bila boleh lihat lagi, ya?


"Touching him was like realizing all you ever wanted was right there in front of you,
Memorizing him was as easy as knowing all the words to your old favorite song."






















Ya. Sebab waktu aku sentuh tangannya di katil hospital, buat kali terakhir, aku minta sungguh-sungguh, "Fight on. Tolonglah. Jangan tinggalkan aku."
But what to do? Allah lebih sayangkan dia.


This song cuts me deep, everytime. Kekadang rasa macam telan cyanide pun, ada.

Wednesday, December 5, 2012

Teringat-ingat


Sunny Side

Telur separuh masak.

Siapa antara korang yang tak pernah makan ini?
Tipu kalau tak ada.
Sebab paling tidak pun, ada yang pernah makan.... tapi tak suka.

This food used to be my staple breakfast waktu darjah satu sampai darjah dua.

Had this last night, at Pak Li Kopitiam (lagi). And my mom says, "Kau dulu eeeeevery morning makan benda ni. Sebab tu badan kau macam dipam-pam."

* Tergelak.

Tak apalah kalau macam kena pam pun... Comel what?