Tuesday, July 2, 2013

Cottage Pie - My Comfort Food

This story is SO last week.

Ya. Last week, hamba-hamba Allah di office secara tiba-tibanya rancang nak buat potluck. I was thinking of making trifle pudding - because making desserts are my expertise (sort of) - tapi sebab ada orang lain dah sebut dulu, I just need to think of something else yang simple dan boleh dimasak dengan minda yang 'blur' pada jam 5 pagi.

And this food suddenly popped into my mind. Cottage Pie.

Ya... I tahu kebanyakan orang panggil benda ni Shepherd's Pie. Tapi kalau ikut 'Kamus Inggeris British' milik ayah, Shepherd's Pie is made of minced mutton, and Cottage Pie on the other hand is made of minced beef. So yeah, I somehow insisted on calling it Cottage Pie.

This pie is my comfort food - selain dari ais krim dan pemanis mulut (mood 'sweetener', literally). I eat this when I'm utterly hungry, or upset, or just because. Cuma selama ni beli kat Secret Recipe. Kali ini, aku nak buat sendiri - pergh, dup dap dup dap jantungku.





500g minced beef, dicuci dan tos
1 1/2 atau 2 lobak merah, potong dadu
1 bawang besar, cincang
1 ulas bawang puting, cincang
2 camca tepung gandum
400 atau 450ml stok daging (I made mine using 400ml hot water + 2 cubes of beef stock)
1 camca sos Worcestershire
1 camca tomato puree
Garam dan Lada Hitam

2 atau 3 biji kentang Russet (saiz besar)
1 lobak merah, saiz sederhana
1 atau 1 1/2 camca butter


1. Panaskan air (untuk rebus kentang dengan lobak merah) dan masukkan sedikit garam. Sementara tunggu air panas, mula panaskan kuali.

2. Panaskan 2 camca minyak, tumis bawang putih sampai naik bau. Masukkan minced beef, goreng kacau dalam 5 minit. Masukkan lobak merah dan bawang besar, kacau dalam 2 - 3 minit.

3. Masukkan tepung gandum, kacau sampai sebati.

4. Masukkan stok daging,  sos Worcestershire  dengan tomato puree. Kacau sampai sebati, tutup kuali, biarkan mendidih dalam 10 minit. Sambung mendidih selama 5 minit, dengan kuali terbuka.

5. Sementara daging mendidih, boleh potong kentang dan lobak merah (in big chunks), dan rebus dengan air panas bergaram tadi, dalam 15 - 20 minit. Meanwhile, set oven to 200 Celcius.

6. Toskan kentang dengan lobak merah (simpan sedikit baki air). Masukkan diorang dalam mangkuk, masukkan butter, then turn them into mash.

7. Tabur garam dan serbuk lada hitam pada daging, kacau. Tutup api.

8. Masukkan daging dalam mangkuk casserole, top with potato and carrot mash. Bakar dalam oven lebih kurang 10 minit.

Et voilĂ !


Nota:
a) I did not put cheese on top of my pie, since some people in my office don't like cheese.
b) My pie (above) nampak pelik sikit, sebab instead of boiling the carrots, I grated them and drizzle them on top of the potato mash! Sort of a BIG mistake.
c) Kenapa guna kentang Russet? Sebab kentang jenis ni mudah empuk, and they have a creamy texture.
d) Baki air rebusan kentang tu gunanya waktu lecek kentang dengan lobak merah, kot-kot kalau nampak kering...
e) This pie can be stored if you don't want to eat it right away. Masukkan daging dalam bekas, ratakan kentang and lobak merah lecek, sejukkan, simpan dalam freezer. Thaw completely before reheat in oven for 30 mins.


Oh. Maybe later this week, I'll tell you guys about 'Lamb Shanks in Grape Juice' that I made a few weeks ago. Until then...

Sunday, May 19, 2013

My Kind of Pizza

It's Sunday... my bones and body are heavier than usual. But I have got to eat something for dinner.

Jadi anak manja ni pun cakap... "Kita nak makan apa malam ni, Umi?"
And she replied, "Kata nak buat pizza pakai baki wraps tu? Tak jadi ke?"
Dalam hati, "Yes!" sambil fist pumping.

This is my kind of pizza. Jenis yang tak perlu susah payah untuk uli tepung untuk dibuat crust, dan juga untuk mengelakkan dari beli ready made (frozen) pizza crust - because I am not a fan.

So, this is what we did.



With ingredients that were available around the house:

Wraps (Roti)
Sos spaghetti (leftover)
Sos tomato
Sosej
1/4 bawang besar Holland
Nenas dalam tin
Cendawan butang
Keju Mozzarella
Keju Cheddar
Italian Herbs (we used McCormicks)


1. Hiris Sosej, bawang besar dan cendawan. Sagat keju mozzarella. Hancurkan keju Cheddar (I used a blender, sebab keju ni keras.). Preheat oven 200 degree Celcius.
2. Letak sekeping roti atas dulang. Letak sos spaghetti, agih rata. Tabur dan ratakan keju mozzarella.
3. Tutup roti tadi dengan sekeping roti lain. Sapu sos tomato.
4. Susun sosej, dan taburkan sikit keju mozzarella. Susun cendawan, nenas dan bawang besar.
5. Tabur sikit lagi keju mozzarella, sambung dengan keju Cheddar.
6. Tabur Italian Herbs
7. Bakar selama 20 - 25 minit.

Cuma pesan aku, banyak bersabar waktu proses nak potong pizza sebelum makan. It's NOT easy, dan aku cadangkan korang pakai gunting dapur (nota: yang bersih) untuk potong pizza.

Cheers.

Monday, April 29, 2013

Reasons

I just find this (vid) too irresistible to not to share.



Oh, well.
Hope your Monday is okay.
Selamat pulang dan berehat.

Wednesday, April 3, 2013

Nama Saya... Jangan

Copy Paste dari luahan rasa sendiri semalam, di facebook.

*Ehem

Ini adalah pesanan.
Nasihat

Untuk adik-adik saya dan untuk mereka yang layak bergelar 'anak-anak' saya. Generasi Baru.

Tolong. 

Tolong jangan ambil gambar-gambar kurang sopn kau orang dan post di facebook, juga instagram, mahupun twitter.

Kalau kau orang ada buat benda tak baik - yang pastinya benda yang kau orang tak akan beritahu ibu bapa sendiri, tolong jangan dicanang, dihebah dalam media sosial.

Aku yang tengok dan baca pun malu.

Apa kau tidak merasa begitu? 


* Aku bukan sempurna, tak pernah buat salah. Tidak.Aku sendiri pun masih berusaha menuju ke arah kebaikan. Baca, dan simpan surah Al-Asr dalam hati. Jangan terus berada dalam kerugian.

Wednesday, March 6, 2013

Seafood Tom Yum

Hello lovely readers.

Dah agak lama juga aku tak memenatkan jari. Sibuk memanjang (kononnya). Tapi entri kali ini tak akan panjang berjela-jela, kerana aku nak main Need for Speed yang tergendala sekejap tadi - Lost Internet Connection - haish.

2-3 minggu lepas (hari Sabtu), aku ada masakkan tom yum campuran ayam dan daging untuk para manusia yang bekerja di office.

Tengah seronok makan tu, officemate - Mrs. W - cakap, "Alia, kenapa tom yum kau tak rasa macam kat kedai, eh?"
"Oooohh, cara masak tak samalah. Kedai buat lain, aku buat lain."
"Tapi apa-apa pun, aku tak reti buat benda ni, boleh bagi resepi?"

Oh well. What I did actually was gave her the recipe of "Chicken/ Beef Tom Yum".
Untuk entri ini aku tulis respi untuk "Seafood Tom Yum". Just because.


Pes tom yum        1 atau 2 peket
Air asam jawa        1/2 cawan
Sos ikan        5 atau 6 sudu makan
Sotong (besar)        3 ekor
Udang (sederhana)        6 ekor
Bebola ikan        1 peket
Kek ikan        2 batang
Serai        1 atau 2 batang
Lengkuas        1/2 inci
Daun limau purut        3 helai
Bawang putih        3 ulas
Bunga kobis
Lobak merah
Cendawan
Cili api
Tomato
Bawang besar


1. Didihkan air (Oh, aku letak 800ml air dalam periuk). Sementara tunggu air mendidih, bolehlah potong-potong sayur.

2. Masukkan pes tom yum, serta serai dan lengkuas yang diketuk.

3. Masukkan sos ikan, bebola ikan dan kek ikan.

4. Bila air mendidih sikit, masukkan sotong dan udang.

5. Masukkan daun limau purut, bunga kobis, lobak merah cendawan dan cili api. Bila this first batch of vegs agak empuk, masukkan tomato dan bawang besar.

6. Ketuk bawang putih dan tumis. Masukkan tumisan ke dalam tom yum bersama air asam jawa.

7. Masukkan garam.


Gambar ehsan tumblr


Nota akhir:
- Bebola dan kek ikan serta tumisan bawang putih adalah optional. kalau korang pergi kedai, tak ada dalam tom yum kan?
- Resepi ini menggunakan air asam jawa untuk elakkan Umi saya pedih ulu hati lepas makan, sebenarnya. Resepi asal menggunakan perahan air limau.
- Tabur dengan daun ketumbar jika mahu tambah bau pada tom yum. (Ada sesetengah orang tak suka)


Good luck!
* Back to racing with my Nissan 240